Barwniki w przemyśle spożywczym

Jednymi z częściej występujących dodatków do żywności są barwniki, które oznacza się symbolami od E100 do E199. Ich szczególną właściwością jest nadawanie kolorytu danym produktom spożywczym, jak i znajdującym się w nich składnikom. W skład barwników wchodzą naturalne składniki żywności oraz surowce naturalne, których nie spożywa się samych, gdyż są one niespożywalne jako żywność oraz niewystępujące jako charakterystyczne jej składniki. Dodatki do żywności barwniki są tak chętnie stosowane w przemyśle spożywczym, gdyż uwydatniają smak produktu lecz również nadają mu walorów estetycznych. Ich wykorzystywanie jest niezwykle popularne w cukiernictwie oraz w wyrobie kolorowych napojów gazowanych i napojów alkoholowych.

 

Poprzez dodanie barwników można przywrócić naturalny kolor produktu, wzmocnić naturalną barwę artykułu spożywczego lub uzyskać całkowicie nowy kolor. Barwniki można podzielić na naturalne, identyczne z naturalnymi, syntetyczne organiczne oraz nieorganiczne substancje barwiące. Pogrupowaniu ulegają także rodzaje preparatów barwiących. Można wśród nich wyróżnić: barwiące części roślin jadalnych, ekstrakty płynne i w proszku, barwniki mikrokapsułkowane oraz laki.

 

You may also like...