Artykuly spozywcze hurtownia tczew

Artykuły spożywcze pod wpływem działania różnych czynników, tj. powietrze, drobnoustroje, temperatura, ulegają szybkiemu systemowi i zepsuciu. Codziennie do śmietników trafia miliony ton zmarnowanej żywności (statystyki mówią, że żadna nasza rodzina wyrzuca do kosza 50 PLN każdego miesiąca), co w postaci, gdy połowa biedniejszej części świata głoduje, jest formą groteskową.

Wpływów na to, w który rodzaj zapobiegać marnotrawstwu jedzenia jest znacznie, oraz drinku spośród nich istnieje wielokrotne przedłużenie jego mocy poprzez pakowanie próżniowe. Istnieje owo mechanizm, dzięki jakiemu z pojemnika lub worka, w pakowarkach próżniowych zostaje odessane powietrze, a hermetycznie zamknięte opakowania zapobiegają procesom utleniania produktów spożywczych - chronią produkty przed pleśnią, bakteriami, obsychaniem, utratą wartości odżywczych oraz smaku. Opakowaniem dla tego gatunku przechowywania żywności są pojemniki oraz worki do pakowania próżniowego. Worki zrobione są z folii PA/PE o standardowej grubości 70 mikronów (niektórzy producenci oferują grubości w przedziale 60μm - 230μm lub przystosowanie do wymogów klienta; podstawowa zasada doboru worków brzmi - im z grubszej folii, tym bardziej trwały), powinny stanowić certyfikaty spożywcze i kończyć wymogi PZH. Folia PA/PE charakteryzuje się dużą mocą mechaniczną na uderzenia, dużą przezroczystością i połyskiem (ważne do ekspozycji produktu), dobrą zgrzewalnością, możliwością nadruku, możliwością uzyskania folii metalizowanych, wysoką jakością (stworzona z profesjonalnej folii importowanej często ze Szwajcarii). Różna wytrzymałość oraz rozmiary worków sprawiają, że znalazły szerokie wykorzystanie w pakowaniu produktów wędliniarskich, mięsnych, garmażeryjnych, mlecznych, kwaszonych, wędzonych, artykułów sypkich, a i produktów farmaceutycznych, elementów komputerowych, motoryzacyjnych. Worki do pakowania próżniowego można przechowywać bez obaw w chłodziarce i chłodniach przez wiele lat, są neutralne dla właściwości przechowywanego materiału (nie zmieniają smaku i smaku, nie przekazują mu znanych kompetencje), niektóre przydają się od odmrażania spożywania w mikrofalówce, mycia w zmywarce i wielokrotnego użytku. Zapakowane próżniowo w worki wyroby spożywcze to niezwykła droga na obniżenie marnotrawstwa. Tym niezwykle, że pakowanie próżniowe można traktować też w gospodarstwach domowych.